Skip to content Skip to footer

Leuk nieuws! De nieuwe collectie Blossom staat online. Het was de eerste keer dat ik zo’n grote collectie in een keer uitbracht. Tegelijkertijd gaat een deel van deze collectie naar Diezijner in Groningen en verkocht ik al twee werken via Instagram. Dus met het afronden, fotograferen en online zetten kwam ook meteen het inpakken en versturen. Een hele klus, maar ik ben erg trots op het resultaat. Vandaag geef ik een kijkje achter de schermen en laat ik je zien hoe zo’n collectie tot stand komt…

Schetsen, schetsen, schetsen

Elke kunstwerk begint met een schets. Het idee voor Blossom ontstond in mijn schetsboek. Natuurlijk wil ik schrijven, maar misschien is dat helemaal niet zo vanzelfsprekend. Veel kunstenaars gaan direct aan de slag. Ik heb altijd ergens een schetsboek in de buurt liggen. Zodra ik een idee krijg, maak ik eerst schetsen en aantekeningen in dit schetsboek. Ik maakte deze kleine tekeningetjes (links onder) en meteen zag ik al voor me hoe dit kon worden. Die dromerige bomen in mooie kleuren.

Vervolgens werk ik de schetsen uit op goedkoop aquarelpapier. In dit stadium is het vooral uitproberen hoe de schetsen uitpakken in kleur en – het leukste! – kleurstalen en kleurcombinaties maken.

Klein beginnen

Vaak ga ik na het schetsen meteen groot aan de slag, maar deze keer heb ik eerst de Pakje Kunst kunstwerkjes gemaakt. Klein maar fijn, een perfecte maat om lekker uit te proberen. Tijdens het maken werden er talloze kunstkneusjes geboren. Soms werd de aquarel niet naar mijn zin en een aantal keer vergiste ik me in de maat en versneed ik een kunstwerkje.

Omdat Pakje Kunst kunstwerkjes opgehangen (of neergezet) moeten kunnen worden, wilde ik ze op karton zetten. Ook daar kwam wat experimenteerwerk aan te pas voor ik de perfecte methode had gevonden (foto onder). Zonde? Nee hoor! Al deze ‘happy accidents’ dragen bij aan het eindresultaat. Zonder spelen en experiment, geen kunst!

Groter groeien

Tijdens het schilderen van de mini kunstwerkjes, begon ik direct aan het maken van grotere versies. Aquarelverf moet nu eenmaal drogen tussendoor, dus dan is het fijn dat als het een droogt, ik kan verder werken aan de andere kunstwerken. En zo groeide de collectie niet alleen in formaat, maar ook in aantal.

Fotograferen

Het is maar goed dat ik fotograferen leuk vind om te doen, want al die kunstwerkjes moeten natuurlijk ook op de kiek. Ik maak altijd een ‘platte’ foto – een foto van alleen de voorstelling. Maar veel leuker vind ik het om hoekjes te maken met de kunstwerken in lijstjes. Dat geeft toch een veel mooier beeld? Meteen een mooi excuus om regelmatig de kringloopwinkel in te duiken op zoek naar mooie props (zoals het vaasje hieronder). Eens in de zoveel tijd – als de props ‘een baard’ krijgen – wissel ik de kringloop-props in voor nieuwe snuisterijen.

Klaar? Nee hoor; al die foto’s moeten nog nabewerkt en uitgesneden worden en geschikt gemaakt voor internet. Pas dan mogen ze online.

What’s in a name

Elke kunstwerk krijgt een titel mee. Die titel bedenk ik tijdens het maken. Elke boom heeft een heel eigen karakter en tijdens het schilderen ontstaat er een verhaal in mijn hoofd. Dat verhaal vertaal ik naar een titel. Soms kom ik pas achteraf op een titel, zoals bij Ansuz. Hier lees je het verhaal achter de titel.

Het oog wil ook wat

De kunstwerken moeten natuurlijk ook netjes een jasje aan en ze krijgen een (op maat gemaakt) passe partout. Ik pak elk kunstwerk in met een informatieblad op de achterzijde, want het is natuurlijk wel zo leuk als je weet wat de titel en herkomst is als je zo’n kunstwerkje in je handen hebt. Verder gaan er een visitekaartje en een kortingsbon voor een volgende aankoop in (dan weet je dat alvast). Elk kunstwerk signeer ik op de achterzijde voorzien van de titel en de datum.

Prints & kaarten

Ambitieus als ik was, wilde ik ook ansichtkaarten en prints uitgeven van Blossom. Een paar ansichtkaarten zie je op de onderste foto (rechtsboven). Ik heb ze laten drukken op mooi papier met aquarelstructuur. Dit past zo prachtig bij de ontwerpen. Alsof je een origineel kunstwerk in je handen hebt. De prints kwamen vandaag op de valreep binnen. Ook deze zijn gedrukt op papier met een aquarelstructuur – zo mooi! Het zijn fine art prints, dus deze kun je inlijsten en aan de muur hangen. De eerste art print staat al in de webshop, de overige ontwerpen volgen volgende week.

En dan mag het de wereld in

Als alle kunstwerken klaar zijn, voorzien van een titel, handtekening en passe partout, gefotografeerd zijn en netjes ingepakt gaan ze in de webwinkel. Ik vind het altijd weer een uitdaging om bij elk kunstwerk iets te schrijven. Ik weet dat er mensen zijn die zeggen; kunst moet voor zich spreken, maar ik ben het daar niet mee eens. Het verhaal achter een werk is minstens zo belangrijk. Ik wil altijd wel wat ruimte overlaten voor jouw eigen fantasie, dus ik geef nooit alles weg. Met de titel geef ik je een zetje in een bepaalde richting, de rest is aan jou…

Nieuwsgierig? De collectie Blossom staat nu online. Hier kun je de hele collectie bekijken. Een deel van de collectie (foto onder) is gereserveerd; die gaan naar Diezijner in Groningen.

Zin in nog meer kijkjes achter de schermen? Volg me dan op Instagram, hier laat ik regelmatig kijkjes (en filmpjes) in mijn atelier zien.

Reageer

Kunst in je mailbox

Ontvang nieuws, sneak previews van nieuwe collecties en exclusieve achtergrondverhalen in je mailbox.