Giant Tulip Bulbs

Voor het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van Gildemeesters Bollenstreek en Museum de Zwarte tulp in Lisse beschilderde ik een van de eerste manshoge tulpenbollen die op dit moment te zien zijn in de Bollenstreek. Dit buitenkunstwerk is te zien in het Abeelenpark, Noordwijkerhout. Daarnaast zijn twee kleine bollen te koop in de pop up Galerie de Zwarte Tulp in Lisse.

Het verhaal achter mijn tulpenbol

Zee. Wind. Bloemen. Veld.

In mijn werk zoek ik naar de verhalen van ons landschap en naar het samenspel tussen mens en natuur die, goedschiks en kwaadschiks, dat landschap vormgeven. De Bollenstreek is een plek waar de invloed van de mens overduidelijk zichtbaar is. Ik ben geneigd te zoeken naar plekken die ‘onaangetast’ zijn en die vind je hier op soms onverwachte plekken. Wist je bijvoorbeeld dat de Veenenburgerlaan en het treinspoor niet op een aangelegde dijk liggen? Ze liggen juist op oude duingrond en de rest er omheen is afgegraven om er stenen van te maken voor de bouw van Amsterdam. Dat geldt ook voor de Maartenskerk en Molenduintje in Hillegom.

Als je wil weten hoe het er hier vroeger uitzag, moet je naar het Keukenhofbos of de duinen. En als je nu denkt dat de duinen wel onaangetast zijn, dan heb je het mis. Eeuwenlang hebben mensen in de duinen gewoond en gewerkt. Als je er oog voor hebt, kun je op sommige plekken nog de contouren van oude akkertjes van boerderijen ontdekken. En elk veldje, elke duintop en elk bosje heeft z’n eigen naam – in de loop der tijd gekregen van boeren en jagers die op die manier door het ‘woeste duingebied’ konden navigeren.

En nog steeds zijn de duinen voortdurend in beweging; door de invloed van de wind, maar veel vaker door de invloed van de mens. Het is immers een (water)productie- en natuurgebied. En zoals dat in Nederland gaat ‘moet’ natuur beheerd worden. Dat zet ik expres tussen haakjes, want je kunt daar natuurlijk je vraagtekens bij zetten. Zo zie je maar dat een ogenschijnlijk saai, agrarisch en plat landschap veel meer te vertellen heeft.

Mijn bollen verbeelden die gelaagdheid en het samenspel tussen de zee, de wind en de mens bij het vormgeven van ons duin-en bollenlandschap.

> Meer informatie over mijn Tulip Bulbs en het project