Skip to content Skip to footer

"Het liefst ben ik in de natuur; wandelen door de duinen, schelpen zoeken op het strand, kamperen met ons oude busje of uitstaren over zee. Thuiskomen met zakken vol vindsels, een camera vol foto’s en een hoofd vol ideeën."

Ik ben Lisette Marije Eisenga – kunstenaar en ontwerper. Naast mijn werk als tekstschrijver en vormgever is kunst de plek waar ik buiten de lijntjes mag kleuren.

Al van jongs af aan heb ik van mijn ouders een grote liefde voor de natuur meegekregen. Als ik niet had gekozen voor de kunst was ik vast bioloog geworden en heel stiekem voel ik me een beetje van allebei. Nog steeds doe ik niets liever dan struinen in de natuur om me te laten inspireren door de eindeloze kleuren, vormen en texturen. In mijn kunst ga ik op zoek naar de verhalen in ons landschap, het samenspel tussen mens en natuur en naar de legenden die mensen elkaar al eeuwenlang vertellen om de natuur te verklaren.

Er gaat niets boven het inspireren van anderen. Daarom startte ik in 2020 mijn nieuwe blog www.struinkunst.nl met gratis kunstlessen en inspiratie. Daarnaast geef ik soms workshops (abstract) tekenen en schilderen.

Verhalen in ons landschap

Ons landschap vertelt een verhaal. Van eeuwenoude geologische processen tot de kleinste voetafdrukken van een vogel. Het is verleidelijk om te denken dat ‘door de mens onaangetaste’ landschappen het mooist zijn, maar de mens speelt zijn eigen rol. Hij bouwt, grijpt in, graaft en voegt toe.

In mijn kunst zoek ik naar de verhalen van ons landschap en naar het samenspel tussen mens en natuur die, goedschiks en kwaadschiks, ons landschap vormgeven. Zoals ons landschap ontstaat, ontstaat ook mijn kunst – een deels intuïtief proces van opbouwen, weghalen en weer toevoegen. Zo ontstaan gelaagde landschappen vol subtiele details en symboliek, die veel ruimte laten voor jouw eigen fantasie.

Regelmatig maakt mijn kunst verhalen los; over een verre reis of over een lievelingssprookje. En dat is precies wat ik wil bereiken met mijn werk!

Kunst is een reis van de ziel, het hart en de handen en volgt nooit een rechte weg.

Ik voel meer en meer de noodzaak dat mijn kunst niet alleen over de natuur moet gaan, maar ook in respect met de natuur gemaakt moet worden. Ik ga steeds meer weg van (schadelijke) acrylverf en werk weer vaker met de materialen waar het allemaal mee begon: potlood, krijt en aquarelverf. Een nieuwe en zachte weg…

Na jaren werken met potlood, krijt en aquarel leerde ik acrylverf kennen. Ik voelde een klik met dit oneindig veelzijdige materiaal, waarmee ik mijn landschappen laag voor laag kan opbouwen. De collecties ‘Onderkomens’, ‘Treeline’ en ‘Landschap vol verhalen’ zagen het licht.

Ik koos een grafische opleiding en HBO CMV (kunsteducatie). Door de jaren heen volgde ik cursussen bij verschillende kunstenaars in klassiek tekenen, aquarel, druktechnieken en abstract schilderen.

Mijn eigen verhaal begon in 1978. Ik leerde tekenen nog voor ik kon lopen en groeide op tussen stad, duin en strand. Mijn ouders leerden mij de namen van bomen, bloemen en dieren. En belangrijker nog; ze leerden me verwondering.

Kunst in je mailbox

Ontvang nieuws, sneak previews van nieuwe collecties en exclusieve achtergrondverhalen in je mailbox.