Skip to content Skip to footer

“Met mijn hoofd in de wolken en mijn blik op de grond zoek ik stenen, schelpen en verhalen”

Ik ben Lisette Marije Eisenga – kunstenaar en ontwerper. Naast mijn werk als tekstschrijver en vormgever is kunst de plek waar ik buiten de lijntjes mag kleuren. 

Verhalen in het landschap

Ons landschap vertelt een verhaal. Van eeuwenoude geologische processen tot de invloed van water en wind. Van het ingrijpen van de mens tot de kleinste voetafdrukken van een vogel.

Het is verleidelijk om te denken dat ‘door de mens onaangetaste’ landschappen het mooist zijn, maar de mens speelt zijn eigen rol. Hij bouwt, grijpt in, graaft en voegt toe. 

In mijn kunst zoek ik naar de verhalen van ons landschap en naar het samenspel tussen mens en natuur die, goedschiks en kwaadschiks, ons landschap vormgeven.

“Het liefst ben ik in de natuur; wandelen door de duinen, schelpen zoeken op het strand, kamperen met ons oude vw busje of uitstaren over zee. Thuiskomen met zakken vol vindsels, een camera vol foto’s en een hoofd vol ideeën.”

Mijn eigen verhaal begon in 1978. Ik leerde tekenen nog voor ik kon lopen en groeide op tussen stad, duin en strand. Ik volgde een grafische opleiding en CMV Kunsteducatie en ik kreeg les van verschillende kunstenaars.

Ik doe niets liever dan struinen in de natuur om me te laten inspireren door de eindeloze kleuren, vormen en texturen. Als ik niet had gekozen voor de kunst was ik vast bioloog geworden en heel stiekem voel ik me een beetje van allebei. 

Zoals ons landschap ontstaat, ontstaat ook mijn kunst – een deels intuïtief proces van opbouwen, weghalen en weer toevoegen. Zo ontstaan gelaagde landschappen vol subtiele details en symboliek, die veel ruimte laten voor jouw eigen fantasie. Regelmatig maakt mijn kunst verhalen los; over een verre reis of over een lievelingssprookje. En dat is precies wat ik wil bereiken met mijn werk!

Mijn werk wordt regelmatig geëxposeerd en is opgenomen in de collectie van Kunstuitleen Bollenstreek

+ Galerie De Zwarte Tulp
+ Kunstuitleen Bollenstreek
+ Solo expositie Bibliotheek Voorschoten 
+ Solo expositie Bibliotheek Leiden 
+ Groepsexpositie Bollenstreek In Beeld  
+ Solo expositie Noordwijk Buiten
+ Solo expositie Gemeente Lisse
+ Solo expositie Bibliotheek Lisse
+ Solo expositie Bibliotheek Nieuw-Vennep


Opleiding
+ HBO CMV Kunsteducatie | HvU 
+ MBO Grafisch vormgeving | MA

Cursussen
+ InDesign Advanced | Computrain 
+ Schilderatelier | Jaqueline van den Bos
+ Grafiek | VU Teylingen
+ Tekstschrijven | HvU Journalistiek
+ Aquarel | Marianne Bartels
+ Tekenen & Schilderen | Kulturele Raad Hillegom

Kijkjes achter de schermen