Skip to content Skip to footer

Reuzenbollen project Gildemeesters Bollenstreek

Voor het project ‘Giant Tulip Bulbs’ van Gildemeesters Bollenstreek en Museum de Zwarte tulp beschilderde ik een van de manshoge tulpenbollen en een kleine bol.

De bollen zijn nu te bekijken in de pop up Galerie de Zwarte Tulp, Kanaalstraat 33 in Lisse, geopend do t/m za van 10.00-17.00 uur.

Voor dit project beschilderen verschillende kunstenaars uit de Bollenstreek de manshoge kunstwerken in de vorm van een tulpenbol. De komende tijd worden in de Bollenstreek, van Leiden tot aan Haarlem, 80 reuzenbollen geplaatst die allemaal een eigen verhaal over de Bollenstreek vertellen. De reuzenbollen worden geadopteerd door stichtingen, bedrijven en gemeenten door de hele streek. Op deze manier ontstaat er een mooie route die langs de 80 reuzenbollen voert.

Het verhaal achter mijn tulpenbollen

Zee. Wind. Bloemen. Veld.

In mijn werk zoek ik naar de verhalen van ons landschap en naar het samenspel tussen mens en natuur die, goedschiks en kwaadschiks, dat landschap vormgeven. De Bollenstreek is een plek waar de invloed van de mens overduidelijk zichtbaar is. Ik ben geneigd te zoeken naar plekken die ‘onaangetast’ zijn en die vind je hier op soms onverwachte plekken. Wist je bijvoorbeeld dat de Veenenburgerlaan en het treinspoor niet op een aangelegde dijk liggen? Ze liggen juist op oude duingrond en de rest er omheen is afgegraven om er stenen van te maken voor de bouw van Amsterdam. Dat geldt ook voor de Maartenskerk en Molenduintje in Hillegom.

Als je wil weten hoe het er hier vroeger uitzag, moet je naar het Keukenhofbos of de duinen. En als je nu denkt dat de duinen wel onaangetast zijn, dan heb je het mis. Eeuwenlang hebben mensen in de duinen gewoond en gewerkt. Als je er oog voor hebt, kun je op sommige plekken nog de contouren van oude akkertjes van boerderijen ontdekken. En elk veldje, elke duintop en elk bosje heeft z’n eigen naam – in de loop der tijd gekregen van boeren en jagers die op die manier door het ‘woeste duingebied’ konden navigeren.

En nog steeds zijn de duinen voortdurend in beweging; door de invloed van de wind, maar veel vaker door de invloed van de mens. Het is immers een (water)productie- en natuurgebied. En zoals dat in Nederland gaat ‘moet’ natuur beheerd worden. Dat zet ik expres tussen haakjes, want je kunt daar natuurlijk je vraagtekens bij zetten. Zo zie je maar dat een ogenschijnlijk saai, agrarisch en plat landschap veel meer te vertellen heeft.

Mijn bollen verbeelden die gelaagdheid en het samenspel tussen de zee, de wind en de mens bij het vormgeven van ons duin-en bollenlandschap.

Galerie

Kunst in je mailbox

Ontvang nieuws, sneak previews van nieuwe collecties en exclusieve achtergrondverhalen in je mailbox.

© by Lisette Marije 2020

© by Lisette Marije 2020